Rupesin pohtimaan tätä koko hevosalan touhua, tai lähinnä ratsupuolta, kun satuin lukemaan jotakin topikkia hevostalli.netistä(joka on taas ihan oma luku sinänsä). Jotenkin on vallalla sellainen käsitys, että kyllähän tällä hommalla ehkä tulee toimeen, mutta ei todellakaan tienaa mitään, puhumattakaan järjettömistä työmääristä. Koko touhu on jotakin elämäntapaintiaanihommaa, jota hullut hevosihmiset tekevät sen aikaa, kun oma pää ja fysiikka kestää - osa koko elämänsä, osa ehkä muutaman vuoden. Ja tarkoitan nimenomaan ammatikseen, en niitä jotka harrastavat. Enkä kyllä toisaalta ihmettele sillä työmäärällä ja tienestillä jonka hommasta saa.
Ehkä koko juttu on peräisin siltä ajalta, kun hevosia vielä oli joka talossa. Ne elätettiin itse eikä niistä sen kummemmin ollut kustannuksia, nehän olivat hyötykäytössä eivätkä mitään harrastusvälineitä kuten nykyään. Silloin ei mistään ratsastuksenohjaajista ja valmennuksista ollut tietoakaan. Myöhemmin, kun hevosia on ruvettu kuskaamaan hoitoon täysihoitotalleille, niitä on ruvettu käyttämään ratsastuksessa ihan eri tavalla ja koko homma on mennyt uusiksi, on sama mentaliteetti jäänyt jotenkin ilmaan. Mahdollisimman halvalla pitäisi päästä, mitä sitä tallista voi paljon kuluja tulla, se hevonenhan viedään ulos, siivotaan karsina ja annetaan sille heinää! Jos sen omaan pihaan nakkais, niin ei kait sekään kovin paljoa kustantaisi. Samalla vaatimukset tallien suhteen ovat nousseet ihan hirveästi. Maneesi pitää olla, sosiaalitilat, ois kiva jos ois kävelykonekin, niin ja tarpeeksi isot tarhat - mutta ei siis liian isot ettei meidän Pikkupossu loukkaa itseään. Niin ja vaihtelevaa maastoa, mutta eihän siellä herrantähden niitä kantoja voi olla, kun nehän voi kompastua niihin! Ja suojat joka jalkaan ja bootsit, kun ainahan siellä jotain voi sattua. Aamuisin aina ne lämppärit sitten pois jalasta kun muuten ne heti turvottaa jos niitä ei käytä. Ja mitähän näistä ekstrapalveluista ollaan valmiita maksamaan..? Eikö ne nyt kuulu siihen tallivuokran hintaan! Jokainen voi vaan itse laskea, kuinka paljon työaikaa menee kaikkiin ylimääräisiin toimenpiteisiin ja jääkö sille tallinpitäjälle nyt sitten lopulta kolmen vai kahden euron tuntipalkka siitä hommasta.
Sinänsä ei ole varaa valittaa, jokainenhan itse valitsee mitä hommaa tekee, eikä hevosala todellakaan ole ainoa alipalkattu ala. Mutta siihen loputtomaan suohon en sen kummemmin lähde kommentoimaan koska en ole mikään kansanedustaja.
Sattumalta lueskelin myös erään personal trainerin sivuja, joissa alkupalaveri, kesto 1h, oli hinnoiteltu maksamaan 69e. Samoin katselin pilateksen yksityistunteja, joilla oli hintaa 55euroa. Tuollaisissa taksoissa alkaa liikkua oikeasti kokeneiden valmentajien treenit, ja niistäkin osa on valmis maksamaan vaan pitkin hampain, mikäli valmentaja on jostain 800 kilometrin päästä raahattu guru. Mutta kun miettii, että moniko ammattilainen tulee kotikäynnille, kesät talvet, ja tekee sen jollain 20 eurolla tunti.. Ei varmaan kovin moni, jos ei hevosalaa lasketa. Ellei sitten tee hommia pimeänä, mikä tietenkin on jokaisen oma valinta. Tarkemmin tutustuttuani muunlaisiin palveluihin, totesin että ei se ihmekään, jos ei hevosalalla tienaa, kun yleinen hintataso on painettu aivan liian alas. Nykyään ihmisillä pitäisi olla maksukykyäkin, ainakin osalla, mutta silti katsotaan pahasti, jos tuntitaksa ylittää kaksikymppiä. Enkä tarkoita tokikaan kaikkia, niitäkin ovat jotka ovat valmiita maksamaan hyvästä palvelusta sen mitä pyydetään ja vaikka enemmänkin. Jännää silti, että jos joku alkaa hevospiireissä näyttää siltä, että oikeasti käteen jääkin jotain eikä kaikki mene kädestä suuhun, niin sitä kyllä katsotaan todella pahalla, ja tyyppiä pidetään vaan rahan perässä juoksijana joka ei välitä hevosista tuon taivaallista. Täh? Eikö se nimenomaan kerro siitä, että tämä henkilö on ollut sen verran fiksu, että on osannut laskea paljonko mikäkin kustantaa ja millaisilla taksoilla toimintaa kannattaa pyörittää. Koskee tallinpitäjiä, valmentajia, ratsastuskouluyrittäjiä, ketä vaan.
Minä ainakin kehtaan reilusti pyytää palveluistani hinnaston mukaisen hinnan, joita nyt huhtikuun alusta nostankin. Edelleen hintani ovat edulliset, johtuen siitä, että olen kuitenkin vastavalmistunut ja yritystoimintani alkuvaiheessa, jolloin kokemuksella ei voi hommaa vielä markkinoida ja “nimeä” alalla kertyy vasta vuosien saatossa. Silti en tee hommaani polkuhintaan, koska minunkin täytyy tällä elää - ja nimenomaan niin, ettei homma mene plusmiinusnolla - touhuksi. Jos yksi alan yrittäjä polkee hintoja, vaikuttaa se kaikkiin. Työtään ja osaamistaan täytyy arvostaa! Siinä vaiheessa kun kokemusta ja meriittejä on enemmän, on mielestäni täysin ymmärrettävää nostaa hintoja. Ja minäkin olen valmis maksamaan valmentajalle joka on hyvä, riippumatta siitä onko tunnettu vai tuntematon, vanha vai nuori. Tästä täytyy ehdottomasti kiittää asiakkaitani, jotka ovat antaneet minulle mahdollisuuden tehdä tätä työtä, siitä huolimatta, että olen kuitenkin alalla “uusi”, vaikka hevosten kanssa olen kauan touhunnutkin harrastuspohjalta. Yksi ulkomainen valmentaja totesi minulle varmaan kahdeksan vuotta sitten, että “Sinulla tulee olemaan se ongelma, ettei kukaan usko sinua, koska olet sen verran nuori.” Osittain oli kyllä hyvinkin oikeassa, mutta jokaisenpa meistä on itse omat kannuksensa hankittava!
Jonkinlaista asennemuutosta mielestäni tarvittaisiin koko hevosporukkaan. Kasvatustoimintakin on nykyään ihan harrastamista, sillä ei kyllä moni ihminen pysty Suomessa itseään elättämään! Varsojen teettäminen on kallista hommaa, mutta silti niitä pitäisi saada ostaa ilmaisella. Minusta ylipäätään alle viidentonnin hevonen on halpa, viidestä kymppitonniin aikalailla normaalihintainen, kympistä kahteenkymppiin pitäisi saada jo hyvä hevonen. Yli kahdenkympin sitten jo poikkeuksellisen hyvä ja lahjakas yksilö. Silti joidenkin mielestä se tonnin hevonen on KALLIS, viisi tonnia on jo koko omaisuus ja yli sen, huhhuh, ei kestä edes ajatella. Se on vaan fakta, että laatu maksaa. Tuurillahan niitä halpoja löytyy, mutta kaikilta ei valitettavasti löydy sitä tuuria. Silloin pitäis hälytyskellojen soida, jos hyvä kisatykki myydään kolmella tonnilla. Joku vika siinä varmasti on. Puhumattakaan niistä entisistä ravureista tai raviurallaan epäonnistuneista lämppäreistä, joita myydään pikkutyttöjen ratsuiksi, kun ovat niin kilttejä. Siitäkin voisi hyvän pätkän kirjoittaa.
Yksinhän tämmöiseen asiaan on vähän hankala vaikuttaa, mutta ehkä jossain vaiheessa tämäkin ala alkaa tämän jutun suhteen normalisoitua ja kenenkään ei tarvi kituuttaa hevosalan surkeilla palkoilla tai olla töissä 24 tuntia vuorokaudesta. Ainahan se on oma valinta, mutta ei viitsisi mukavaa ammattia vaihtaa sen takia että sillä ei elä - toki jossain vaiheessa ei välttämättä ole vaihtoehtoja. Nyt en siis tarkoita itseäni, vaikka toki tuo minuakin tietyllä tasolla koskee, vaan esimerkiksi hevosenhoitajia ja tallinpitäjiä.
Yleiseen ilmapiirin muutokseen tarvitaan kaikkia! Arvostakaa siis tallinpitäjiä, hevosenhoitajia, tallimestareita, valmentajia, hierojia, kaikkia hevosalalla työtä tekeviä. Teidän hevostenne eteen aika moni ihminen näkee vaivaa ja oikeasti koittaa pitää niistä hyvän huolen. Nekään ihmiset eivät elä pyhällä hengellä, vaan jostain ne verot ja eläkkeet ja kaikki muut kulut on maksettava. Jos minä menen yksityisvalmennukseen ja hinta on 85 euroa tunti, niin sitten se on. Maksetaan ja tingitään jostain muusta! Ja jos tallivuokra on 600 euroa, mutta hevonen on hyvin hoidettu, maneesiin pääsee talvella ja puitteet kunnossa, niin sitten se maksetaan. Hevosalan hinnoissa on hyvin vähän ilmaa -. vai kuinka monta hevosihmistä tunnette, joka on tällä hommalla rikastunut? Niitä rikkaita tietää kyllä useammankin, jotka ovat tällä päässeet köyhtymään ;-)
Kuitenkin kiitos kuuluu kaikille niille ihmisille, jotka jaksaa hommaa tehdä kesät talvet ja oikeasti huolehtia hevosten hyvinvoinnista. Aina tarvitaan niitä, joille kuitenkin se hevosen hyvinvointi on ykkösjuttu.