lauantai 31. joulukuuta 2011

Uudenvuoden tanssit

Hämäsin teitä tuolla otsikolla, eikö niin? Okei, en välttämättä, onhan nyt vuodenvaihde ja tanssitkin saattaa liittyä hevosteluun jotenkin. Omasta mielestäni aika paljonkin.

Ratsastukseen liittyen on kiva miettiä kaikenlaisia mielikuvia. Niitähän käytetään opetuksessakin apuna, jotkut oppivat tosi tehokkaasti kun opettaja keksii oikeanlaisen mielikuvan josta ratsastaja saa kiinni. Tokikaan kaikkia asioita ei voi oppia vaan sillä, että miettii niitä nyrkissä olevia pikkulintuja jotka eivät saa karata (tai kuolla),  koska ratsastus on muutakin kuin mielikuvia. Mutta se on myös muuta kuin tekniikkaa, muuta kuin kehonhallintaa, lihastyötä, reaktionopeutta, tasapainoa ja muutakin kuin ajatustyötä. Se on kuin tanssia, taidetta, jossa tarvitaan myös omaa ilmaisukykyä ja käsitystä siitä miten luodaan jotain kaunista. Onhan tämä nyt (anteeksi kovasti kielenkäyttöni) ihan helvetin vaikea laji! Olisi jo ilman sitä toista osapuoltakin eli hevosta.

Kuten tanssissakin, ensin tarvitaan käsitys perusaskelista – eli niistä perusasioista. Tarvitaan tietyn verran notkeutta ja voimaa, tahtia ja tasapainoa, joita myös kehitetään jatkuvasti. Ja sitten se tanssipari eli hevonen. Paljonko tarvii voimaa, että pystyy tanssiessa viemään pariaan? Harvemmin näkee tanssiparia, jossa toinen joutuu väkivalloin murjomaan toista haluamaansa suuntaan. Tietysti jos tanssipari on käytöstaidoton moukka joka jatkuvasti talloo varpaille eikä edes yritä kunnioittaa toisen yrityksiä, saattaa asiasta joutua huomauttamaan isommilla kirjaimilla – kuten joskus hevostenkin kanssa. Mutta jos pari ei ymmärrä mitä yrität tehdä, ei auta että huudat tai lyöt kovempaa, vaan asia tulee selittää tavalla jonka hän käsittää.

Perusaskelien jälkeen päästään jo eteenpäin vaikeampiin asioihin, mikäli molemmat ovat hoksanneet mistä hommassa on kyse. Liikkeistä tulee sulavampia, kompasteluja tulee vähemmän, tahtirikkoja tulee vähemmän ja parinsa alkaa tuntea jo niin hyvin, että pystyy seurailemaan tätä pienestäkin vihjeestä. Välillä tulee vaikeita hetkiä, jolloin paria tarvitsee tukea enemmän, tai hetkiä jolloin tämä vaikeassa kohdassa haluaisi luovuttaa, mutta yritettyään toteaa ettei se niin vaikeaa ollutkaan.

Toiset ovat alusta asti parempia tanssijoita kuin toiset, koska heillä on luonnostaan ominaisuuksia joita tanssiessa tarvitaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö kaikki voisi oppia tanssimaan omien rajoitustensa puitteissa niin että se näyttää luontevalta, tasapainoiselta ja hallitulta. Se jos joku on taidetta.

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille.
Minä lähden tästä vuoden viimeisen päivän kunniaksi tekemään taidetta ratsastuksen puitteissa. Tavataan ensi vuonna!


Rollen kanssa pellolla syksyllä 2011, kuva Henna Haapaniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti